Bir Millet, Zanaat ve Zanaatkarlardan Mahrum İse Tam Bir Hayata Malik Olamaz.
Örgün Eğitim
Okul ağırlıklı örgün meslek eğitimi modelinin Cumhuriyet Türkiye’sinde yeniden gündeme gelmesi; 1930’larda ilk sınaileşme hamlelerinin başlatıldığı dönemde, devlet tarafından sanayiin vasıflı işgücü ihtiyacına cevap vermeye yönelik ve birer örgün meslek eğitimi kurumu olarak açılan meslek okulları ile olmuştur. Fakat bu okullar zamanla teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmış ve iş hayatının ihtiyaç duyduğu ara insan gücünü yetiştirmede yetersiz kalmıştır. Buna rağmen ülkemizde en yaygın kullanılan meslek eğitimi modeli olmuştur.
Örgün meslek eğitimi okulları başlıca dört grupta yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı meslek okulları, MEB Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı meslek okulları, MEB Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı meslek okulları ve Din Öğretimi Okulları.
Örgün meslek eğitimi modelindeki okullarda büyük ölçüde okul ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Bu okullarda son eğitim yılında; haftada iki gün okulda teorik, üç gün işletmede pratik eğitim verilmektedir.
Yaygın Eğitim
Diğer bir model ise yaygın eğitimdir. Yaygın eğitimin amacı, milli eğitimimizin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak, örgün eğitim sistemine hiç girmeyen veya herhangi bir kademesinde bulunan, ya da bu kademeden çıkan vatandaşlara örgün eğitimin yanında veya dışında yaygın eğitim kurumları ve yaygın eğitim kursları ile meslek edindirmektir.
Yaygın eğitimin amacı, milli eğitimimizin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak, örgün eğitim sistemine hiç girmeyen veya herhangi bir kademesinde bulunan, ya da bu kademeden çıkan vatandaşlara örgün eğitimin yanında veya dışında yaygın eğitim kurumları ve yaygın eğitim kursları ile meslek edindirmektir.